Tuesday, September 15, 2009

SATU MUHASABAH...


Sedang sibuk membelek email, tertarik pada satu email yang dihantar melalui Yahoo Group. Mungkinkah ini yang dicari selama ini, Allahu a’lam..Kondisi yang berlaku pada saya sekarang menyebabkan titisan berharga itu sering kali gugur ke pipi, apatah lagi bila membaca artikel asal di bawah ni. Alhamdulillah, apa pun semoga diberi kekuatan kembali.Teringin pula nak berkongsi bersama sahabat-sahabat di luar sana yang mungkin mengalami “sakit” dan konflik diri ketika ini. Terimalah sedikit juadah ruhiyyah ini buat kalian pejuang agama Allah yang terus-terusan berusaha menyempurnakan tuntutan-tuntutan syahadah. InsyaAllah ia akan membuatkan kita sama-sama berfikir dan kembali berubah..

hayatilah pesanan Abi...


Satu Muhasabah....


Ada di kalangan abnaul jamaah..mengadu keresahan jiwanya..kekacauan hidupnya..masalah sering menekannya. Aktiviti jamaah tidak menenangkan jiwanya..akademik menjadi bebanan..jawatan menghantuinya.


Abi hanya menjawab..bagaimana tahajjudnya setiap malam..berapa masanya yang dia sediakan untuk menghadap Allah Ta'ala di waktu qiyamnya setiap malam..apakah seorang da'ie mujahid akan dialpai oleh Allah Azz wa Jalla bila di saat orang tidur sang dai'e merintih..merayu..mengadu padaNya..?


Bagaimana aurad qurannya..Al Waqi'ah..Al Mulk..Yaa Sin..semuanya surah-surah yang amat berkuasa membina kekuatan ruh..kekuatan iman..kekuatan keyakinan. Menghapuskan kotoran-kotoran dosa..menambahkan bekalan pahala yang mampu menaikkan darjah ketenangan dalam hati para dai'e ila Rabbil Jalil...


Bagaimana solatnya..yang mengandungi sentuhan-sentuhan ruhi ....unsur-unsur ta'abudan ( pengabdian ), tasliman ( penyerahan ), takhasyua'an ( khusyu'), tabazzulan ( kehinaan diri ), takhaddu'an ( kerendahan hati), tamalluqan(kerinduan)...yang sayugia membina jiwa hamba dalam diri para da'ie mujahid....Sering kali seseorang itu tidak menemui hatinya di dalam solat..sehingga solatnya tidak ada ruh yang dapat menghidupkan jiwanya..


Bagaimana wirid dan zikirnya..yang sepatutnya menghidupkan hati..menyalakan ingatan, kerinduan. keasyikan kepada Allah Rabbul Jalil...membuahkan kemulian..menumbuhkan sifat-sifat mahmudah..membersih dan menggilap dari noda dosa..
ABi sukar mempercayai ..seorang da'ie yang istiqamah dengan wasilah-wasilah tarbawi akan resah jiwanya..tertekan hidupnya..Oleh itu ya abnaie..muhasabah lah dirimu sebelum mu dimuhasabah di hadapan Tuhanmu..


ABi


http://takwinfardilmuslim.blogspot.com/


0 comments:

Post a Comment

Aku Wanita....