Monday, March 1, 2010

Kronologi Sepanjang Pembentukan Kabinet MPMUM 09/10


PENDAHULUAN
Pilihan raya kampus Universiti Malaya secara rasminya berakhir pada 28 Januari 2010 lepas. Universiti Malaya (UM) tidak terlepas dari berhadapan dengan pelbagaoi isu Pilihan Raya Kampus (PRK), antaranya bantahan mahasiswa terhadap penggunaan sistem e-voting yang membawa kepada penggantungan keputusan pilihan raya kampus selama selama seminggu.

walaupun keputusan secara rasminya telah diumumkan oleh Naib Canselor, Datuk Ghauth Jasmon pada 3 Februari 2010 yang lepas dan telah menyaksikan kumpulan Penggerak Mahasiswa memenangi pilihan raya kampus kali ini, namun isu-isu yang berkaitan denga ketelusan pilihanraya kampus UM masih lagi belum menemui titik kesudahannya.

Majlis Perwakilan Pro-Mahasiswa Universiti Malaya (MPPMUM) hari ini secara rasminya telah ditubuhkan oleh calon-calon pro-Mahasiswa yang telah memenangi 17 kerusi dalam PRK baru-baru ini. Ia ditubuhkan berikutan pendirian kami tidak mengiktiraf jawatan-jawatan yang telah dilantik melalui mesyuarat bersama wakil-wakil MPMUM pada minggu lepas.

KRONOLOGI ISU

9 FEBRUARI 2010
Kesemua 41 calon-calon yang telah memenangi pilihan raya kampus(PRK) dipanggil bagi bermesyuarat untuk melantik 4 jawatan utama Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM). Antara wakil Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang hadir ialah Encik K Puniamurty, Encik Hashim Abd.Ghani, Puan Nor Hafizah Abdullah, Cik Hasniah Daud dan Encik Rozaini Abdul Rahim.

Pemilihan jawatan-jawatan tersebut dilakukan secara undian rahsia ahli mesyuarat dan akhirnya saudara Khairul Anwar Abu Kasim (calon umum) telah dipilih sebagai YDP, Tee Wooi Keat (calon fakulti kejuruteraan) sebagai NYDP, Rahmah Husna (calon fakulti sains komputer) sebagai Setiausaha dan Koo Wei Juin (calon fakulti sains) sebagai Bendahari. 
Pemegang jawatan-jawatan utama tersebut menyaksikan 3 daripada 4 jawatan Majlis Tertinggi utama dipilih adalah daripada calon fakulti dengan kuasa undian majoriti. Calon-calon Pro-Mahasiswa mempertikaikan kredibiliti serta kerelevenan lantikan tersebut lantaran calon fakulti tidak mewakili suara keseluruhan mahasiswa. Disamping itu juga, Yang Di-Pertua (YDP) telah dipilih daripada calon yang mendapat undian terendah di antara calon-calon umum yang menang.

10 FEBRUARI 2010
Calon-calon Pro-Mahasiswa sekali lagi dipanggil bagi menghadiri mesyuarat perlantikan jawatan-jawatan lain di dalam MPMUM. Namun, Pro-Mahasiswa (Pro-M) telah mengambil keputusan untuk tidak menghadiri sebagai tanda protes dan tidak mengiktiraf lantikan jawatan-jawatan sebelum ini yang didakwa tidak membawa suara majoriti mahasiswa. Hasilnya, calon-calon Pro-Mahasiswa langsung tidak mendapat tempat di dalam jawatan-jawatan utama seperti Majlis Tertinggi, dan hanya dilantik sebagai ahli jawatankuasa (AJK) di bawah biro.

Sekali lagi calon-calon Pro-Mahasiswa menunjukkan protes dengan tidak mengiktiraf lantikan tersebut. Adakah logik dan wajar, calon-calon umum yang dipilih dan diundi oleh keseluruhan mahasiswa universiti hanya diletakkan sebagai AJK dalam biro? Situasi ini menampakkan lagi kedangkalan serta ketidak-warasan pemimpin-pemimpin mereka. Justeru itu, Pro-Mahasiswa mengisytiharkan bermulalah pembentukan sebuah 'kabinet kartun' MPMUM di Universiti Malaya.

Sebagai jalan profesional terakhir, calon-calon Pro-Mahasiswa tetap juga mahu mengadakan rundingan atas pertimbangan agar tidak membelakangkan suara majoriti mahasiswa yang telah memilih di dalam pilihan raya kampus baru-baru ini.Satu pertemuan sulit telah diadakan antara 2 pemimpin utama dua kumpulan tersebut.

21 FEBRUARI 2010
Satu pertemuan sulit telah diadakan antara YDP MPMUM, saudara Khairul Anwar dengan wakil calon Pro-Mahasiswa, saudara Mohd Fadzil bin Jamal bagi membincangkan perkara tersebut.

Fadzil berunding agar diberikan jawatan yang sesuai dengan jumlah undian serta posisi calon umum yang menang. Sekurang-kurangnya meletakkan calon-calon umum Pro-Mahasiswa yang memenangi 8 dari 9 kerusi umum di Majlis Tertinggi. Antara persetujuan yang dicapai ialah :

1) Beliau (YDP) bersedia memberi beberapa kerusi MT jika kami (kerusi umum yang menang) sudi hadir untuk berunding.
2) Jaminan kerjasama dan kesamarataan untuk semua pihak juga akan diberikan.
3) Meminta kami dan mengharapkan semua untuk mengabaikan sentimen kepartian.

Nantikan rentetan hari berikutnya......

0 comments:

Post a Comment

Aku Wanita....